نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، دانشگاه حضرت معصومه (س)، قم، ایران.

2 استادیار گروه مشاوره ، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه حضرت معصومه (س)

3 کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دانشگاه حضرت معصومه (س)

چکیده

امروزه بوم‌گردی به‌عنوان زیرمجموعه‌‌ گردشگری، علاوه بر کمک به توسعه پایدار، مزیت‌هایی همچون انتقال و آشنایی با آداب‌ورسوم بومی و منطقه‌ای نیز به دنبال دارد. ازاین‌رو، هدف پژوهش حاضر ارائه چارچوبی برای تبیین پیشایندهای ورود موفق کارآفرینان به حوزه بوم‌گردی است. رویکرد این تحقیق کیفی، ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق را خبرگان و فعالان حوزه‌های مرتبط با بوم‌گردی با حداقل 2 سال سابقه تشکیل می‌دهد که با استفاده از روش نمونه‌گیری نظری و با مصاحبه اکتشافی با 14 نفر اشباع حاصل‌شده است. در این مطالعه از نظریه زمینه‌ای گلیزری برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها استفاده‌شده که درنتیجه آن 30 واقعه در 4 مفهوم و 2 مقوله اصلی برچسب‌گذاری شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد برای ورود موفق کارآفرینان به حوزه کارآفرینی باید بین عوامل توانمندساز و ظرفیت ساز نوعی هم‌افزایی از طریق تعاملات چندگانه بین عوامل تحریک‌کننده، تسهیل‌کننده، توسعه‌دهنده و زمینه‌ساز ایجاد شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Provide a framework to explain the preconditions for successful entry of entrepreneurs into the field of ecotourism

نویسندگان [English]

  • mohammad reza fallah 1
  • Abolfazl Hatami 2
  • Tahere Rezaei 3

1 Department of Management, Faculty of Humanities, University of Hazrat-e Masoumeh, Qom, Iran

2 2Assistant Professor, Department of counseling, Hazrat-e Masoumeh University

3 MSc, Business Management, Hazrat-e Masoumeh University

چکیده [English]

The purpose of this study is to provide a framework for explaining the preconditions for successful entry of entrepreneurs into the field of ecotourism. The approach of this qualitative research is in terms of applied purpose and in terms of nature and descriptive-analytical method. The statistical population of the study consists of experts and activists in the field of ecotourism with at least 2 years of experience, which has been obtained using Theoretical sampling method and exploratory interviews with 14 saturated people. In this study, Glaser- grounded theory was used to analyze the data, as a result of which 30 events were labeled in 4 concepts and 2 main categories. Findings show that in order for entrepreneurs to successfully enter the field of entrepreneurship, a kind of synergy must be created between empowering and capacity building factors through multiple interactions between motivating, facilitating, developing and grounding factors.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ecotourism
  • Capacity Building
  • Empowerment
  • Dynamic Synergy
  • Classic Grounded Theory
امیدوار، کمال. (1384). جاذبه‌های اکوتوریستی در طبیعت برهنه استان یزد. مطالعات مدیریت گردشگری، 3(9)، 117-140.
ایلدرمی، علیرضا، حسینی، موسی و قربانی، محمد. (1399). امکان‌سنجی ایجاد کمپ اکوتوریستی تفرجگاه بالخلی بولاغی شهر گرماب. مطالعات مدیریت گردشگری، 15(51)، 206-172. doi: 10.22054/tms.2020.17412.1489.
پلویی، کیوان، فضلی، صفر، درویشی سه تلانی، فرهاد، بیات، روح الله و قادری، اسماعیل. (1398). اولویت‌بندی عوامل مؤثر بر توسعه صنعت گردشگری سلامت ایران در افق 1414 با رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری. گردشگری و توسعه، 8(3)، 1-29.
تقوی‌فرد، محمد تقی و اسدیان اردکانی، فائزه. (1395). ارائه مدل توسعهٔ گردشگری الکترونیکی با رویکرد مدل‌سازی ساختاری- تفسیری. مطالعات مدیریت گردشگری، 11(33)، 39-19.doi: 10.22054/tms.2016.4162
حسام، مهدی و اروجی، حسن. (1399). شناسایی و ارزیابی کانون‌های بومگردی در استان گیلان. برنامه ریزی و توسعه گردشگری، 8(31)، 97-114. doi:10.22080/jtpd.2020.16899.3105
دانایی‌فرد، حسن، الوانی، مهدی & آذر، عادل. (1385). روش‌شناسی پژوهش کیفی در مدیریت: رویکردی جامع، چاپ پنجم، انتشارات صفار.
راستگو، عبدالرسول، (1396). امکان سنجی تسهیل بوم‌گردی در سکونتگاه پیراشهری (مطالعه موردی شهرستان زرین دشت). پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه هرمزگان.
رحمانی‌پور، محمد و نصراصفهانی، احمدرضا. (1392). روش‌شناسی پژوهش‌های داخلی و خارجی مربوط به حوزه برنامه درسی در آموزش عالی. دوفصلنامه نظریه و عمل در برنامه درسی، 1(2)، 125-148.
رستمی قبادی، فرحناز و احسانی فر، تهمینه. (1397). پیش‌ران‌های توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی. کارآفرینی در کشاورزی، 5(2)، 71-82. doi: 10.22069/jead.2018.15614.1347
رنجبر، هادی، حق دوست، علی اکبر، صلصالی، مهوش، خوشدل، علیرضا، سلیمانی، محمدعلی و بهرامی، نسیم. (1391). نمونه گیری در پژوهش‌های کیفی: راهنمایی برای شروع. مجله دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران، (3)10 (مسلسل 39)، 238-250.
سجاسی قیداری، حمدالله، شایان، حمید و فعال جلالی، امین. (1399). کسب و کارهای مسئولانه: سنجش سطح مسئولیت پذیری زیست محیطی صاحبان اقامتگاه‌های بوم‌گردی مطالعه موردی: خراسان رضوی. برنامه ریزی و توسعه گردشگری، 8(31)، 115-132. doi:10.22080/jtpd.2020.17147.3134
عسگری، رسول، شمس الدینی، علی و کردوانی، پرویز. (1397). ارائه مدل آینده نگر کارآفرینی مبتنی بر بوم گردی در روستاهای هدف گردشگری مطالعه موردی: روستاهای گردشگری شهرستان خوروبیابانک. برنامه ریزی منطقه‌ای، 8(31)، 91-102.
فرهنگی، علی اکبر، کروبی، مهدی و صادق وزیری، فراز. (1394). نظریه داده بنیاد کلاسیک؛ شرح مراحل تولید نظریه مرکز ثقلی هویت برند توریسم سلامت ایران. مدیریت بازرگانی، 7(1)، 145-162. doi:10.22059/jibm.2015.52324
قاسمی، مهدی، (1396). تأثیر بوم‌گردی بر گردشگری پایدار و کسب‌وکارهای روستایی (مطالعه موردی منطقه توران). پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه سمنان.
لطفی، صدیقه، رمضان زاده لسبوئی، مهدی و ابراهیمیان، مهناز. (1396). سنجش نگرش مردم نسبت به نقش آموزش در تمایل به کارآفرینی بوم‌گردی (مطالعه موردی: منطقه کویری و بیابانی خور و بیابانک). برنامه ریزی و توسعه گردشگری، 6(21)، 54-76. doi:10.22080/jtpd.2017.1528
مرادزاده، عبدالباسط، قاسمی، محمد، سالارزهی، حبیب ا...، یعقوبی، نورمحمد و بذرافشان، جواد. (2018). اولویت‌بندیِ پیشران‌های توسعهٔ اکوتوریسم کارآفرینانه با رویکرد توانمندسازی اجتماع‌محور. توسعه کارآفرینی، 11(1)، 161-179.
نصیری مجد، علیرضا، (1396). بررسی اثرات اقتصادی اجتماعی- فرهنگی بوم‌گردی بر جامعه محلی (محدوده مورد مطالعه بندر هنزا و تخت سرطشتک). پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه هرمزگان.
هرندی، عطاءاله و میرزائیان خمسه، پیوند. (1396). تبیین مدل جذب گردشگر سلامت: با استفاده از استراتژی تئوری داده بنیاد کلاسیک. نشریه گردشگری شهری، 4(1)، 87-98. doi:10.22059/jut.2017.61997
Adams, K. M., & Sandarupa, D. (2018). A room with a view: Local knowledge and tourism entrepreneurship in an unlikely Indonesian locale. Asian Journal of Tourism Research, 3(1), 1-26.‌
Aquino, R., Lück, M., & Schänzel, H. (2018). Tourism Social Entrepreneurship for Sustainable Community Development: Review and Conceptual Framework [Conference presentation]. Get Smart: Paradoxes and Possibilities in Tourism, Hospitality and Events Education and Research, Australia.
Ashok, S., Tewari, H.R., Behera, M.D., Majumdar, A., (2017). Development of ecotourism sustainability assessment framework employing Delphi, C&I and participatory methods: A case study of KBR, West Sikkim, India. Journal of Tourism Management Perspectives. 21(1). 24-41.
Askari, R., sh, A., kardvani, P. (2018). Presenting a Futuristic Model of Entrepreneurship based on Indigenous Tourism Target Villages: A case Study Khoor & Biabank. Regional Planning, 8(31), 91-102. (In Persian).
Bakas Fiona, E., Duxbury, N., & Vinagre de Castro, T. (2019). Creative tourism: catalysing artisan entrepreneur networks in rural Portugal. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 25(4), 731-752. doi:10.1108/IJEBR-03-2018-0177.
Bogatyreva, K., Edelman, L. F., Manolova, T. S., Osiyevskyy, O., & Shirokova, G. (2019). When do entrepreneurial intentions lead to actions? The role of national culture. Journal of Business Research, 96(2019), 309-321.‌
Brandt, J. S., & Buckley, R. C. (2018). A global systematic review of empirical evidence of ecotourism impacts on forests in biodiversity hotspots. Current Opinion in Environmental Sustainability, 32(2018), 112-118. doi:https://doi.org/10.1016/j.cosust.2018.04.004
Brieger, Steven A, & De Clercq, Dirk. (2019). Entrepreneurs' individual-level resources and social value creation goals. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 25(2), 1-43.
Çetinkaya, C., Kabak, M., Erbaş, M., & Özceylan, E. (2018). Evaluation of ecotourism sites: a GIS-based multi-criteria decision analysis. Kybernetes, 47(8), 1664-1686.
Chandra, S. (2018). Ecotourism In and Around Santiniketan: Challenges and Potentialities. Gitanjali & Beyond, 2(1), 79-111. doi:10.14297/gnb.2.1.79-111
Choi, Y. E., Oh, C.-O., & Chon, J. (2021). Applying the resilience principles for sustainable ecotourism development: A case study of the Nakdong Estuary, South Korea. Tourism Management, 83(2021), 104237. doi:https://doi.org/10.1016/j.tourman.2020.104237
Chowdhury, Farzana, Audretsch, David B, & Belitski, Maksim. (2019). Institutions and entrepreneurship quality. Entrepreneurship theory and practice, 43(1), 51-81.
Coronado, Y., Rosas-Baños, M., & Cerón, H. (2018). Ecotourism as a path to sustainable development in an isolated Magic Town: The case study of La Trampa, Mexico. Journal of Tourism Analysis, 25(1), 1-17. doi:10.1108/JTA-02-2018-0004
Danaeifard, H., Alwani, M., & Azar, A. (2006). Qualitative Research Methodology in Management: A Comprehensive Approach, Fifth Edition, Saffar Publications. (In Persian).
De Mol, E., Cardon, M. S., de Jong, B., Khapova, S. N., & Elfring, T. (2020). Entrepreneurial passion diversity in new venture teams: An empirical examination of short-and long-term performance implications. Journal of Business Venturing, 35(4), 1-18.
Farhangi, A., Karoubi, M., Saadeghvaziri, F. (2015). Classic Grounded Theory; description of generating Gravity Center of Iranian Health Tourism Brand Identity Theory. Journal of Business Management, 7(1), 145-162. doi: 10.22059/jibm.2015.52324. (In Persian).
Ghasemi, M, (1396). The Impact of Ecotourism on Sustainable Tourism and Rural Businesses (Case Study of Turan Region). (Master degree). Recoverable from treasure, Iranian scientific database. Semnan University. (In Persian).
Harandi, A,. & Mirzaeyan khamseh, P. (2017). Explaining Health Tourism Attraction Model: Using Classic Grounded Theory Strategy. urban tourism, 4(1), 87-98. doi: 10.22059/jut.2017.61997. (In Persian).
Hasanuddin, R., Nurdin, H., & Purwanto, W. (2018). Windmill Techno Park for The Integrated Educational Tourism Model (Innovation of Field Trip Method for Vocational and Technology Education) [Conference presentation]. International Conference Asosiasi Pendidikan Teknologi dan Kejuruan Indonesia, Indonesia.
Hatthakijphong, Panicha, & Ting, Hsiu-I. (2019). Prioritizing successful entrepreneurial skills: An emphasis on the perspectives of entrepreneurs versus aspiring entrepreneurs. Thinking Skills and Creativity, 34(1), 51-81.
Hesam, M., oroji, H. (2020). Identification and Evaluation of ecotourism destinations in Guilan Province. Journal of Tourism Planning and Development, 8(31), 97-114. doi: 10.22080/jtpd.2020.16899.3105. (In Persian).
Horváth, D. (2018). The role of migrant entrepreneurs in ecotourism development: The case of Las Trancas, Chile. Thesis for: Master of Arts Advisor: Helene Balslev Clausen.
Huber, P., Hujala, T., Kurttila, M., Wolfslehner, B., & Vacik, H. (2019). Application of multi criteria analysis methods for a participatory assessment of non-wood forest products in two European case studies. Forest Policy and Economics, 103(1), 103-111. doi:https://doi.org/10.1016/j.forpol.2017.07.003.
Ildoromi, A., Hosseini, S., Ghorbani, M. (2020). The feasibility of establishing ecotourism resort Blakely Boulaghi promenade the city Garmab. Tourism Management Studies, 15(51), 172-206. doi: 10.22054/tms.2020.17412.1489. (In Persian).
Isaga, Nsubili. (2019). Start-up motives and challenges facing female entrepreneurs in Tanzania. International Journal of Gender and Entrepreneurship, 11(2), 102-119.
Kry, S., Sasaki, N., Datta, A., Abe, I., Ken, S., & Tsusaka, T. W. (2020). Assessment of the changing levels of livelihood assets in the Kampong Phluk community with implications for community-based ecotourism. Tourism Management Perspectives, 34(1), 100664. doi:https://doi.org/10.1016/j.tmp.2020.100664.
Kuckertz, A., Berger, E. S. C., & Brändle, L. (2020). Entrepreneurship and the sustainable bioeconomy transformation. Environmental Innovation and Societal Transitions, 37(1), 332-344. doi:https://doi.org/10.1016/j.eist.2020.10.003
Kunjuraman, V., & Aziz, R. C. (2019). Community-based ecotourism (cbe) development in lower kinabatangan of sabah, malaysian borneo. Revista Turismo: estudos e práticas, 8(1), 13-43.
Ladge, J., Eddleston, K. A., & Sugiyama, K. (2019). Am I an entrepreneur? How imposter fears hinder women entrepreneurs' business growth. Business Horizons, 62(5), 615-624. doi:https://doi.org/10.1016/j.bushor.2019.05.001
Lee, J.-h., & Choi, H. O. (2017). Stakeholders' views on reducing financial support in government-led ecotourism areas. Ocean & Coastal Management, 144(1), 7-15. doi.org/10.1016/j.ocecoaman.2017.03.033.
Lotfi, S., Ramzanzadeh Lesboei, M., Ibrahimian, M. (2017). The Relation of Training and Knowledge with Development of Ecotourism Entrepreneurship (A Case Study of Desert Regions of Kerman). Journal of Tourism Planning and Development, 6(21), 54-76. doi: 10.22080/jtpd.2017.1528. (In Persian).
Makhmudova, A. (2019). Ecotourism development tendencies. The case of uzbekistan[Conference presentation]. International Scientific and Practical Conference" Innovative ideas of modern youth in science and education".
Martínez, Y. C., Baños, M. R., & Monroy, H. C. (2018). Ecotourism as a path to sustainable development in an isolated Magic Town. Journal of Tourism Analysis: Revista de Análisis Turístico, 25(1), 23-38.
Mondal, MD. (2017). SWOT Analaysis and Strategies to Develop Sustainable Tourism in Bangladesh, UTMS Journal of Economics, 8(2, 159-167.
Moradzadeh, A, Ghasemi, M, Salarzehi, H, Yaghoubi, N & Bazrafshan, J. (2018). Prioritizing the Propellants of developing community-based tourism with the approach of community-based empowerment. Journal of Entrepreneurship Development, 11(1), 161-179. (In Persian).
Mulyadi, A. (2019). Modeling of tourists, local population, natural and cultural resources toward ecotourism product (case study in Seagrass Trikora Conservation Area). Society and Business Review, 15(3), 1-20. doi:10.1108/SBR-08-2018-0088
Nasiri Majd, A. (1396). Investigating the socio-cultural economic effects of ecotourism on the local community (study area of Hanza port and Takht-e-Sartashtak). (master degree). Hormozgan University. (In Persian).
Ncanywa, T. (2019). Entrepreneurship and development agenda: A case of higher education in South Africa. Journal of Entrepreneurship Education, 22(1), 1-11.
Nugroho, A. W., Mukhlisi, M., & Atmoko, T. (2019). Efforts to Improve Ecotourism Management for Bekantan Conservation From Visitors' Perspectives: a Case Study in Balikpapan East Kalimantan. Jurnal Penelitian Kehutanan Wallacea, 8(1), 57-69.‌
Ocampo, L., Ebisa, J. A., Ombe, J., & Geen Escoto, M. (2018). Sustainable ecotourism indicators with fuzzy Delphi method – A Philippine perspective. Ecological Indicators, 93(1), 874-888. doi:https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2018.05.060
Omidvar, K. (2005). Ecotourism Attractions in Bare Nature of Yazd Province. Tourism Management Studies, 3(9), 117-140. (In Persian).
Poloie, K., Fazli, S., Darvish, F., Baiat, R., Ghaderi, E. (2019). Prioritizing factors affecting the development of health tourism industry in Iran in the 1414 horizons with the approach of interpretive structural modeling. Journal of Tourism and Development, 8(3), 1-29. doi: 10.22034/jtd.2019.173793.1663. (In Persian).
Rahmanpour, M., & Nasr Esfehani, A. R. (2014). Internal and external research methodologies relevant to the curriculum in higher education [research]. CURRICULUM, 1(2), 125-148. (In Persian).
Ranjbar, H, Haghdoost, A, Salsali, M, Khoshdel, A, Soleimani, M & Bahrami, N. (2012). Sampling in Qualitative Research: A Guide to Getting Started. Journal of Army University of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran, (3) 10 (Serial 39), 238-250. (In Persian).
Rastgoo, A. (1396). Feasibility study of facilitating ecotourism in Pirashahri settlement (case study of Zarrin Dasht city). (Master degree). Hormozgan University. (In Persian).
Ren, L., Li, J., Li, C., & Dang, P. (2020). Can ecotourism contribute to ecosystem? Evidence from local residents' ecological behaviors. Science of The Total Environment, 143814. doi:https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.143814
Rostami ghobadi, F., & Ehsanifar, T. (2018).. Entrepreneurship in Agriculture, 5(2), 71-82. doi: 10.22069/jead.2018.15614.1347. (In Persian).
Ruhanen, L. (2019). The prominence of eco in ecotourism experiences: An analysis of post-purchase online reviews. Journal of Hospitality and Tourism Management, 39(2019), 110-116. doi:https://doi.org/10.1016/j.jhtm.2019.03.006
Saatsakis, I. (2018). Ecotourism: An environmental concern or a new diversification of the mass tourism market, the case of Crete. (Doctor of Philosophy). Buckinghamshire New University (validated by Brunel University), London.
Sharma, Lalit. (2018). Entrepreneurial intentions and perceived barriers to entrepreneurship among youth in Uttarakhand state of India. International Journal of Gender and Entrepreneurship, 10(4), 243-269.
Singh, S. H., Bhowmick, B., Eesley, D., & Sindhav, B. (2019). Grassroots innovation and entrepreneurial success: Is entrepreneurial orientation a missing link?. Technological Forecasting and Social Change, 164(2021), 119582.‌
Sobhani gheidari, H,.Shayan, H,. & faal jalali, A. (2020). Responsible Businesses: Measuring the environmental responsibility level of ecolodges Case Study: Khorasan Razavi. Journal of Tourism Planning and Development, 8(31), 115-132. (In Persian).
Song, Yu, Sun, Xuezhi, & Hua, Yi. (2019). Entrepreneur Higher Extroversion's Impacts on Innovation Performance of Start-ups [Conference presentation]. 2nd International Conference on Economy, Management and Entrepreneurship (ICOEME 2019).
Staniewski, M. W., & Awruk, K. (2019). Entrepreneurial success and achievement motivation–A preliminary report on a validation study of the questionnaire of entrepreneurial success. Journal of Business Research, 101, 433-440.‌
Taghavifard, M., Asadian Ardakani, F. (2016). Providing a Model for Electronic Tourism Development with an Interpretive Structural Modeling (ISM) Approach. Tourism Management Studies, 11(33), 19-39. doi: 10.22054/tms.2016.4162. (In Persian).
Tseng, M.-L., Lin, C., Remen Lin, C.-W., Wu, K.-J., & Sriphon, T. (2019). Ecotourism development in Thailand: Community participation leads to the value of attractions using linguistic preferences. Journal of Cleaner production, 231, 1319-1329. doi:https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.05.305
Voumard, M. (2019). Promises and pitfalls of ecotourism: patterns from a literature review. Revista Investigaciones Turísticas, 17(1), 1-23. doi:10.14198/INTURI2019.17.01
Wang, W., Feng, L., Zheng, T., & Liu, Y. (2021). The sustainability of ecotourism stakeholders in ecologically fragile areas: Implications for cleaner production. Journal of Cleaner production, 279(2021), 123606. doi:https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.123606
Wearing, S., & Schweinsberg, S. (2018). Ecotourism: Transitioning to the 22nd century: Routledge.