نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران ، ایران

چکیده

اقامتگاه‌های بومگردی، به‎عنوان نمایندگانی از ارزش‌ها و زیبایی‌های فرهنگی و طبیعتی هر منطقه، نقش بسیار مهمی در توسعه صنعت گردشگری دارند. این اقامتگاه‌ها نه‏تنها به مسافران فرصتی برای استراحت و آرامش ارائه می‌دهند، بلکه مبنایی برای آشنایی با فرهنگ و سنت‌های محلی را نیز فراهم می‌کنند. ازاین‎رو با توجه با ظرفیت های فوق العاده اقامتگاه­های بومگردی در ایران و به‎صورت خاص استان گیلان، نرخ شکست این‎گونه از کسب‏وکار بسیار بالا بوده که در این پژوهش به‎دنبال تبیین تاب‎آوری اقامتگاه‎های بومگردی است. جامعه پژوهش صاحبان اصلی اقامتگاه‏های  بومگردی در استان گیلان بودند که تعداد 12 نفر از صاحبان اقامتگاه‎های  بومگردی از طریق روش نمونه‏گیری غیراحتمالی و مبتنی بر روش گلوله‌برفی انتخاب شدند.  پژوهش حاضر  از منظر روش کیفی و مبتنی بر رویکرد داده‌بنیاد بوده است . پس از تأیید اعتبار پژوهش، نتایج حاضر نشان داد که مبانی اصلی تاب‎آوری در بومگردی‎ها در 7 بُعد فردی، سرمایه‎ای، ارتباطی، یادگیری، استراتژیک، محیطی و فرهنگی تعریف شده است که عواملی علی شکل‎دهنده این پدیده از دو بستر ناشی از صاحبان کسب‎وکار و ناشی از خود پدیده تعریف گردید که پس از تعریف عوامل زمینه‎ای و تعدیلگر راهبردهای اصلی این پدیده در 6  قالب محصول، فرآیند، تبلیغات، افراد، مکان و جایگاه‎یابی ارائه شد. از نتایج پژوهش حاضر می‎توان به‏عنوان مبانی اساسی در جهت رشد و پایداری اقامتگاه­های  بومگردی در فضای کسب‎وکارهای ایران بهره‏برداری کرد که انتظار می‏رود متناسب با سطح‏بندی و اولویت‏بندی تاب‎آوری برای هر یک از فعالان کسب‏و‏کار ارزش آفرین باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Explaining the Resilience of Eco lodge In Iran: A Qualitative Analysis Approach

نویسنده [English]

  • salman eivazinezhad

Assistant Professor of Business Administration, Faculty of Management and Accounting, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

چکیده [English]

Eco lodges, as representatives of the cultural and natural values and beauty of each region, play a crucial role in the tourism industry. These resorts not only provide travelers with opportunities to rest and relax but also enable them to become familiar with the local culture and traditions. Despite the remarkable potential of eco lodges in Iran, the failure rate for this type of business has been significantly high. Therefore, this study aims to explore the resilience of the eco lodge. The research population consisted of the primary owners of the eco-lodge in Guilan Province. Twelve of these owners were selected using a non-probability sampling method based on a snowball technique. The study employed a qualitative approach and was data-driven.  After validating the research, the results indicated that the main foundations of resilience in Eco lodge can be categorized into seven dimensions: individual, capital, relationships, learning, strategic, environmental, and cultural. The factors influencing this phenomenon were identified from two perspectives: the business owners and the phenomenon itself. Following the identification of contextual and moderating factors, the primary strategies related to resilience were presented in six categories: product, process, advertising, people, place, and positioning. The findings of this study serve as Basic principles for the growth and sustainability of eco lodges within the Iranian business environment. This research is expected to provide valuable insights for business operators on prioritizing and enhancing resilience in their ventures.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Resilience
  • Eco lodge
  • local communities
  • Grounded theory
  1. حسین‏آبادی، وحید، قره‏چه، منیژه، حسینی، سید محمود (1399). تبیین الگوی تاب‌آوری بنگاه‌های تولیدی صنعت شوینده. کاوش‌های مدیریت بازرگانی، 12(23)، 35-58. DOI: 10.22034/bar.2020.11297.2942
  2. شاه‌ولی، ریحانه، باستانی، سوسن (1401). نقش اصالت اقامتگاه‏‌های بومگردی در توسعه اقتصاد فرهنگ. گردشگری و توسعه، 11(1)،243-257. DOI: 10.22034/jtd.2021.273365.2275 .
  3. رحیمی، علی، رضایی، محمدرضا (1401). تبیین ارتباط ساختاری ارزش ویژه برند یک اقامتگاه بومگردی با رضایتمندی گردشگران آن مطالعه موردی: اقامتگاه آتشونی در شهرستان خور و بیابانک.نشریه گردشگری شهری، 9(1)،1-16. 22059/jut.2022.334580.983
  4. Barbieri, P., MacDonald, G. K., Bernard de Raymond, A., & Nesme, T. (2022). Food system resilience to phosphorus shortages on a telecoupled planet. Nature Sustainability, 5(2), 114-122. DOI: 1038/s41893-021-00816-1.
  5. Behnamshirazi, N., Alipour, H., & Ebadinezhad, S. (2019). Achieving Sustainable Tourism Through EcoLodge Venture: Evidence from EcoLodge. Co-Editors, 85. http://hdl.handle.net/11129/5494
  6. Bulatović, D. (2017). Eco lodge and ecolodge accommodation. ILIRIA International Review, 2, 247-260.
  7. Chen, J., Guo, X., Pan, H., & Zhong, S. (2021). What determines city’s resilience against epidemic outbreak: Evidence from China’s COVID-19 experience. Sustainable Cities and Society, 70, 102892. https://doi.org/10.1016/j.scs.2021.102892.
  8. Corbin, J., & Strauss, A. (2014). Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory. Sage publications. DOI: https://doi.org/10.4135/9781452230153
  9. Cutter, S. L., Barnes, L., Berry, M., Burton, C., Evans, E., Tate, E., & Webb, J. (2008). A place-based model for understanding community resilience to natural disasters. Global environmental change, 18(4), 598-606. https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2008.07.013.
  10. Dahles, H., & Susilowati, T. P. (2015). Business resilience in times of growth and crisis. Annals of Tourism Research, 51, 34-50. https://doi.org/10.1016/j.annals.2015.01.002
  11. Das, Madhumita, and Bani Chatterjee. "Eco lodge: A panacea or a predicament?" Tourism Management Perspectives, 14 (2015): 3-16.
  12. Diamantis, D. The concept of Eco lodge: Evolution and trends. Curr. Issues Tour. 1999, 2, 93–122. [CrossRef]. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2015.01.002.
  13. Fennel, D. A. Eco lodge, 5th ed.; Routledge: Oxford, UK, 2020; pp. 24.28.https://www.routledge.com/Ecotourism/Fennell/p/book/9780367364601?srsltid=AfmBOorlzKZqMDXKKyBk34WjVPpaZYYP2ubiNVFzGu3qqkT3jjhBArIG
  14. Golding, S. (2002). The eight technologies of otherness. Routledge.
  15. Graneheim, U. H., & Lundman, B. (2004). Qualitative content analysis in nursing research: concepts, procedures and measures to achieve trustworthiness. Nurse Education Today, 24(2), 105-112. https://doi.org/10.1016/j.nedt.2003.10.001.
  16. Hayashi, P., Abib, G., & Hoppen, N. (2019). Validity in qualitative research: A processual approach. The Qualitative Report, 24(1), 98-112. http://dx.doi.org/10.46743/2160-3715/2019.3443.
  17. Hu, T., Zhang, D., & Wang, J. (2015). A meta-analysis of the trait resilience and mental health. Personality and Individual differences76, 18-27. https://doi.org/10.1016/j.paid.2014.11.039
  18. Jeong, E., Lee, T., Brown, A. D., Choi, S., & Son, M. (2021). Does a national park enhance the environment-friendliness of tourists as an Eco lodge destination? International Journal of Environmental Research and Public Health18(16), 8321. https://doi.org/10.3390/ijerph18168321.
  19. Lampel, J., Bhalla, A., & Jha, P. P. (2014). Does governance confer organisational resilience? Evidence from UK employee-owned businesses. European Management Journal, 32(1), 66-72. https://doi.org/10.1016/j.emj.2013.06.009.
  20. MacLeod, N. (2006). Cultural tourism: Aspects of
    authenticity and commodification. Cultural
    Tourism in a Changing World: Politics,
    Participation and (Re) presentation, 177-190. amazon.com/Cultural-Tourism-Changing-World-Participation/dp/1845410440.
  21. lekzadeh, M. R., Roosta, H. R., & Kalaji, H. M. (2024). Enhancing strawberry resilience to saline, alkaline, and combined stresses with light spectra: Impacts on growth, enzymatic activity, nutrient uptake, and osmotic regulation. BMC Plant Biology, 24(1), 1038. https://doi.org/10.1186/s12870-024-05755-5.
  22. Mayunga, J. S. (2009). Measuring the measure: A multi-dimensional scale model to measure community disaster resilience in the US Gulf Coast region. Texas A&M University.
  23. McLeod, M. P., Warren, R. L., Hsiao, W. W., Araki, N., Myhre, M., Fernandes, C., ... & Eltis, L. D. (2006). The complete genome of Rhodococcus sp. RHA1 provides insights into a catabolic powerhouse. Proceedings of the National Academy of Sciences103(42), 15582-15587. https://doi.org/10.1073/pnas.0607048103
  24. Moore, S., & Carter, B. (1993). Ecotourism in the 21st century. Tourism Management14(2), 123-130. https://doi.org/10.1016/0261-5177(93)90045-M
  25. Ribeiro, P. D. L., Cherubim, D. O., Padoin, S. M. D. M., & Paula, C. C. D. (2017). Creation and validation of a visual educational technology content for lactation physiology learning. Revista brasileira de enfermagem, 73, e20190564. https://doi.org/10.1590/0034-7167-2019-0564
  26. Ritter, T., & Pedersen, C. L. (2020). Analyzing the impact of the coronavirus crisis on business models. Industrial Marketing Management88, 214-224. https://doi.10.1016/j.indmarman.2020.05.014
  27. Salama, A. M. (1998) Ecolodges: Meeting the demand for sustainable tourism development in Egypt. International Association for the Study of Traditional Environments Working Paper Series, 108(1), 44-69. http://dr.lib.sjp.ac.lk/handle/123456789/6568
  28. Sumanapala, H. D. P., Perera, P. K. P., Kotagama, S. W., & Silva, D.A.C.S. (2015). Eco-lodge Patrons' characteristics: The Sri Lankan perspective. International Journal of Research in Social Sciences, 5(2), 509-525. ttps://researchportal.murdoch.edu.au/esploro/outputs/991005543384307891
  29. Walker, B., Holling, C. S., Carpenter, S. R. & Kinzig, A. (2004) Resilience, adaptability and transformability in social– ecological systems. Ecology and Society 9(2), Article 5. [www document]. http://www.ecologyandsociety.org/vol9/iss2/art5
  30. Zhou, W., Zheng, B., Zhang, Z. Q., Song, Z. J., & Duan, W. (2021). The role of eco-tourism in ecological conservation in giant panda nature reserve. Journal of Environmental Management, 295, 113077. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2021.113077
  31. Ziffer, K. (1989), Ecolodge: The uneasy alliance. Conservation International; Ernst and Young. https://www.scirp.org/reference/referencespapers?referenceid=2533923